Проект «Включай активність створюй успішну громаду. Чому без ОСН не обійтися в об’єднаних громадах?»

0
За підтримки Програми “U-LEAD з Європою” стартував наш проект «Включай активність створюй успішну громаду. Чому без ОСН не обійтися в об’єднаних громадах?». 
Органи самоорганізації населення – що можна про них написати, купа інформації написаної, та й тема не актуальна. Так, але все це для міських територій, відомі ОСББ, а що робити сільським територіям? Вони віддалені як у географічному, так і в соціально-економічному плані від міст. Селяни залишаються малозахищеною категорією громадян у сучасному суспільстві, вони не можуть впливати на серйозні рішення, що приймаються на рівні держави, їм важко відстоювати свої політичні, економічні й соціальні позиції на місцях. Цивілізація, яка ототожнюється у селян з містом, стає ще більш далекою для них. Отже, набуває актуальності факт організації потужної системи самоуправління на селі як з боку представників державної влади, так і самих територіальних громад. Сільський розвиток на базі громад в умовах реформи самоврядування в Україні викликає інтерес як ніколи, оскільки саме зараз формується спільне бачення європейського майбутнього не лише сільських територій, а й України в цілому. В ході реформування місцевого самоврядування в Україні у напрямі зближення з європейською практикою виникає низка проблем та суперечностей, що не відповідають принципам сільського розвитку та підвищенню добробуту громад, а саме система місцевого самоврядування не може вважатися завершеною, якщо самоврядування відсутнє на низовому рівні, найбільш наближеному до населення. В цьому контексті найбільш наближеними до населення мають стати саме «сільські комітети», однак без належного розуміння мешканцями суті ОСН та розуміння що їх діяльність не лише тільки зводиться до проведення певних зібрань, а на вирішення спільних проблем, контролю за діяльністю влади чи наближення надання громадських послуг до місцевих жителів.
Нет описания фото.
Також хочу подякувати голові Карашинської ОТГ Анатолію Пархоменку за допомогу в проведенні навчального тренінгу для депутатського корпусу та членів виконкому “Що таке органи самоорганізації населення?”. Тяжко проходила дискусія з теми “Чи не підміняють повноваження ОСН депутатські?”. Депутати не хочуть розуміти, що громадяни краще знають “що їм потрібно?”, а вони в свою чергу повинні відстоювати їхні бажання. Далі одна цікава фраза “ці Сільські Комітети, приведуть до колапсу на селі! Ви цим самим хочете внести “колот” в селі” у мене ступор🤔#ОСН

Возможно, это изображение (1 человек) Возможно, это изображение (1 человек) Возможно, это изображение (6 человек) Возможно, это изображение (1 человек) Возможно, это изображение (6 человек) Возможно, это изображение (5 человек) Возможно, это изображение (1 человек)

А так проходив останній день навчального тренінгу для лідерів громад Карашинської та Набутівської ОТГ, надіюсь учасники отримали відповіді на свої питання. Було цікаво бачити обличчя коли ми поступово “загружали” їх інформацією і знаннями, все передають фото, кінцева фраза учасників “І що далі нам робити?”, а далі ми працюємо разом і створюємо “Сільські комітети”. Нас підтримує “U-LEAD з Європою”.

Багато проблем в громадах, так але як їх вирішити і чи є така можливість вирішення мешканцями. Сьогодні активні мешканці громад Набутівської та Карашинської ОТГ отримали можливість навчитися вирішувати спільні проблеми в громаді.#U-LEAD

Сьогодні працюємо з лідерами громад Набутівської та Карашинської ОТГ Корсунь-Шевченківського району. Тренер Михайло Горкуша цікаво донисить учасникам як мешканці і влада можуть співпрацювати.

Поширити в

Comments are closed.