Адвокація місцевих політик ВПО: формування стійкої адаптації в сільських громадах Черкащини

0

Проєктна команда, що провела дослідження “Розуміння потреб ВПО”, визначила ключові аспекти інтеграції та адаптації внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в регіоні.

Результати аналізу НПА 38 територіальних громад свідчать про низький рівень комунікації та відсутність планів інтеграції ВПО. Створено 5 ініціативних груп у Селищенській, Новодмитрівській, Буцькій, Чигиринській та Степанецькій громадах, а також започатковано практику формування кластеру майстрів крафту серед представників ВПО у Степанецькій громаді. На основі  проведеного соціологічного дослідження запитів та викликів ВПО Селищенської громади створили мапу потреб ВПО. За шість місяців у проєктній діяльності було залучено 336 осіб, із них 91 чоловік та 245 жінок. 

Головним досягненням є створення представниками ВПО разом з місцевою ОМС «Ради ВПО» при Чигиринській ТГ у вересні на основі наших круглих столів і навчального тренінгу.

Основні етапи реалізації проєкту включали в себе освітні заходи, менторську підтримку та створення адвокаційних кампаній. Завдяки присутності представників ОМС, мешканців та ініціативних ВПО, експертам проєкту вдалося спонукати до налагодженню звʼязків між цими групами населення. Учасниці отримали навчання та підтримку для реалізації адвокаційних ініціатив, спрямованих на поліпшення політик інтеграції у сільських громадах.

На нашому шляху реалізації проєктної діяльності досі зустрічаються  новоприбулі мешканці, які мають проблеми та запити. Нещодавно ми мали змогу поспілкуватися з мешканцями Гірської громади Донецької області, які мають не закритих питань та потреб, зокрема в адвокації. Спільно з представниками гуманітарного штабу Гірської міської військово-цивільної адміністрації у місті Корсунь-Шевченківський маємо на меті  створити Раду ВПО та вже маємо бажаючих для реалізації мети.

 

Висновки та перспективи:

Проєкт “Адвокація місцевих політик ВПО” став важливим інструментом для формування стійкої адаптації ВПО у сільських громадах Черкащини. Знання та досвід, отримані в ході проєкту, визначають подальші можливості для розширення та поглиблення ініціатив для підтримки внутрішньо переміщених жінок та їхніх нових спільнот.

 

Рекомендації:

– залучення основних учасників процесу: місцевої влади, ВПО, мешканців, бізнесу та громадських організацій;

– зміни підходів до соціальної підтримки ВПО;

– застосування ефективних інструментів для залучення ВПО в культурне життя громади та формування почуття приналежності;

– створення комунікаційної платформи для обміну інформацією.

 

Завершеною метою проєкту стала не лише адаптація ВПО, а й створення умов для активної участі цих груп у громадському житті та розвитку нових стратегій для подальшої підтримки внутрішньо переміщених осіб в регіоні.

Матеріал підготовлено ГО «Проти Корупції» в межах проєкту «Адвокація місцевих політик ВПО» за підтримки проєкту «Фенікс», що виконується Фондом Східна Європа коштом Європейського Союзу. Думки, викладені у цій статті, не обов’язково відображають позицію Фонду Східна Європа та Європейського Союзу

Поширити в

Comments are closed.