ЖИТТЯ В ЛЮБОМИРІВЦІ: НАДІЯ СЕРЕД РУЇН

0

Любомирівський старостинський округ Березнегуватської громади переживає одні з найважчих часів у своїй історії. Вісім місяців регулярних російських обстрілів минулого року, відсутність газу, світла та води, перетворили, колись квітучу місцевість, на поле руїн. Майже кожен другий будинок постраждав, а ліцей, який колись радісно зустрічав 85-ьох дітей, тепер назавжди зруйнований. Вціліла лише фасадна табличка та напис «1 вересня» на паркані, що сумно нагадує про минуле. Та ж історія і з дитячим садочком, що був поруч. 

До повномасштабного вторгнення на території округу, до складу якого входять с. Любомирівка, с. Веселий Кут та с. Яковлівка, проживало близько 600-та осіб. Нині тут залишилося лише 273 жителів, які вирішили не здаватися і відновлювати селище та свої домівки. Однією з таких людей є староста старостинського округу Надія Георгіївна. Її зусилля для розвитку місцевості так безжально знищив ворог.

«Я би вчив віршики, якби ходив до школи. Вдома зовсім не хочеться. Оце кому я їх розповідатиму?» — обурюється онук пані Надії, який мріє про навчання офлайн. Попри пережите, Надія Георгіївна не здається та кожного дня шукає допомогу та можливості для селища. «Війна дуже обʼєднала людей і ми намагалися разом протистояти усім викликам, допомагали як могли. Зараз же і самі потребуємо підтримки та спільно із Березнегуватською селищною радою стараємося залучати всі можливі види допомоги. Більш-менш краще стало жити завдяки благодійникам. Норвезька рада у справах біженців, МОМ, Червоний хрест, ACTED, Данська рада, «Карітас», «Щедрик», «Янголи Спасіння», БФ «Адра», «Ранок відродження», «Міжнародна солідарність», «Water Mission» та Громадський офіс відновлення ГО «Проти Корупції» — усі допомагали та роблять це і зараз. Дякуємо кожному», — каже вона, ледве стримуючи сльози.

Люди бачать як починає вирувати життя у селі та поступово повертаються. Більше того, зареєстровано 38 внутрішньо переміщених нових та місцевих мешканців.

Про зміни у житті розповідає і Світлана Лілік, яку пані Надія називає «промінчиком, що запалює». Ще недавно вона раділа успіхам учнів ліцею, у якому вчителювала, а зараз намагається організовувати різні активності надворі, коли дозволяє погода. Пані Світлана ділиться: «Заміновані поля, відсутність водопостачання та закладів для навчання та дозвілля дітей — усе це не зупиняє нас. Попри все намагаємося чіплятися за кожну можливість для відновлення та розвитку населеного пункту. Вже навіть спільно з небайдужими мешканцями та Громадським офісом відновлення облаштували укриття й простір для навчання та дозвілля діток у Будинку культури».

5 липня простір з символічною назвою «Фенікс», відчинив двері для 40 дітей Любомирівки. Тепер вони зможуть проводити час з користю у безпеці і без гаджетів. 

Ініціативна група під керівництвом пані Світлани разом реалізували майже 98 000 грн та додатково залучили ще понад 30 000. Допомагали усі: небайдужі мешканці складалися коштами, Горбатюк Андрій подарував світлові планшети для малювання піском, Тетяна Фоменко забезпечила додатковими матеріалами для творчого дозвілля, а Валентина Яворська — килимками для ігор та відпочинку. Громадський офіс відновлення ГО «Проти Корупції» допоміг іграшками, килимками, проєктором та інтерактивною дошкою.

 

Зусилля, які доклали Білоконь Віталій, Дяченко Володимир, та Гурмаза Володимир, значно пришвидшили роботу. Результати проєктної діяльно

сті справді вражають та надихають. Колись облущені стіни приміщення в Будинку культури зараз прикрашає гасло «Майбутнє залежить від того, що ти робиш сьогодні». Фраза «Бери й роби», що закарбувалася у памʼяті пані Світлани, рухає до змін усю команду.

А могло бути інакше: діти би псували зір гаджетами, в селищі не було б дитячого простору та укриття, не знали би про написання проєктів та можливості для 

Проєкт «Створення громадського офісу: новий крок до зближення громади та влади» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Поширити в

Comments are closed.