Життя прифронтової Березнегуватської громади Миколаївської області під час війни: проблеми та виклики.

0

Незважаючи на обстріли та інші виклики життя під час війни, Березнегуватська громада продовжує будувати плани на майбутнє.

Про це ми поговорили з головою Березнегуватської громади Сергій Бойко в ексклюзивному інтерв’ю Громадському офісу відновлення.

– Наскільки зменшилося населення громади з початку повномасштабного російського вторгнення?

– Населення зменшилось на 37%: якщо до початку повномасштабного вторгнення населення налічувало 19344 жителя, то в період часткової окупації стало 12186 жителів. В порівнянні з минулим роком, бачимо, що ситуація суттєво покращилася, бо люди почали повертатися і зараз нас вже 15901, в тому числі 1500 новоприбулих мешканців. Звичайно, періодично змінюється кількість і великий відсоток активу громади виїхав або мобілізувався.

– Чи підтримує вас громадськість?

– Не так, як хотілося б. Люди трохи почали усвідомлювати важливість своєї участі у вирішенні локальних проблем і шукати нові шляхи розвитку, наприклад беруть участь у міні-конкурсі, які проводите ви від Громадського офісу відновлення ГО «Проти Корупції» для часткового відновлення і розвитку Березнегуватської громади. Нам, як відповідальній інституції за життя громади, не вистачає кращої підтримки громадськості, їх думок та ідей.

– А як з бюджетом у воєнний час?

– Бюджет виконуємо, але на 41 населений пункт громади його не вистачає. Бізнес, який сплачує податки, крім аграрного сектору, діяльність якого обмежена через замінування, відсутній. До 40% скоротилися надходження до бюджету громади у звʼязку зі зменшенням податків від бізнесу. Причиною є його закриття, пошкодженням та руйнування. Виходячи з цього, нам бракує ресурсів для вирішення проблем, а саме відновлення соціальної та комунальної інфраструктури.

– Ви згадали про проблеми та виклики, з якими стикається громада. Які з них Ви вважаєте найважливішими?

– На сьогодні кожного мешканця турбує забезпечення базових потреб: водозабезпечення, безпека, офлайн освіта дітей та робочих місць. Гостро стоїть і проблема відсутності майданчиків для зберігання та збирання побутових відходів, вирубка лісів, стан доріг. Бачимо, що деякі проблеми тягнуть за собою інші: неможливість для дітей відвідувати заклади освіти через відсутність укриттів, викликає проблему непривабливості громади до життя. Не всі люди можуть ходити на роботу, адже дозвілля й освіта дітей покладена на них.

– Якщо можемо говорити про вирішення проблем та майбутні проєкти, то що є у планах: гранти, співробітництво?

– Плануємо зацікавити бізнес сплачувати податки та через міжнародні програми допомоги USAID створити робочі місця. Більше підприємців – більше можливостей для нас задовольнити хоча б базові потреби. Громада також розробляє стратегію розвитку, як частину Програми комплексного відновлення. Щодо майбутніх проєктів, братимемо участь у тих, що допоможуть відновити громаду.

– А як планується відбудова громади?

– Визначили пріоритети для відновлення та презентували проєкти на форумі, в чому допоміг Громадський офіс відновлення. Разом залучаємо громадськість до написання проєктів, бо без них отримати підтримку від партнерів важко. Щоб почати заходи з відбудови, у тому числі закладів освіти, потрібна проєктно-кошторисна документація, на яку у громади бракує грошей. Звичайно ми плануємо відновлення усіх будівель, але тоді, коли будуть на це кошти.

– Як громада включилася у волонтерство?

– Зараз кожен працює на перемогу: від підприємців до звичайного мешканця. Постійно намагаємося допомагати нашим ЗСУ: депутатський корпус виділив від громади 7 500 000 грн. Я відчуваю гордість за спільні досягнення, отож не зупиняємося та наближаємо перемогу разом!

Публікація підготовлена ГО «Проти Корупції» в межах проєкту «Створення громадського офісу: новий крок до зближення громади та влади» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Поширити в

Comments are closed.