Освіта під прицілом: російські окупанти знищили Березнегуватський ліцей! Яка ситуація із закладом на даний час?

0

24 лютого 2022 року життя в Україні розділилося на «до» та «після». Звичний світ мільйонів людей був зруйнований жорстокою агресією росії. На жаль, війна не пощадила й освітніх закладів. Один з них – Березнегуватський ліцей, який став жертвою російських обстрілів, внаслідок чого будівля зазнала значних руйнувань. Проте, навіть у ці темні години, дух українців неможливо зламати. Освіта – це запорука нашого майбутнього і Березнегуватський ліцей обов’язково відродиться, саме про це говорили з директоркою школи Рудчик Галиною Дем’янівною в інтерв’ю для Громадського офісу відновлення. 

– Розкажіть, будь ласка, більш детальніше про руйнування ліцею? Це були прямі влучання ракет чи можливо на території ? 

– Взагалі на території ліцею було 5 прямих влучань. 29 березня 2022 року прилетіло 2 ракети, одна ракета влучила в  центральний вхід, а інша в географічний кабінет. 27 червня прилетіла ракета в дитячий корпус, а 6 серпня було ще два влучання. Люди, які бачать школу тільки спереду, можуть подумати, що руйнування незначні, але якщо піти на задній двір, то ви побачите, що ліцей повністю зруйнований.

– Чи вдалось врятувати якесь шкільне майно?

– Частину вдалося врятувати, що змогли дістати з під завалів –  зберегли. Після другого влучання збиралися батьки і вчителі, щоб врятувати майно бібліотеки, а також для того, щоб хоч трішки прибрати наслідки після руйнувань.

– Скажіть, будьте ласкаві, скільки на даний час навчається учнів у ліцеї? 

– Раніше було 527, на даний момент – 414 дітей. Навіть ті діти, які знаходяться за кордоном чи в інших областях України, продовжують навчатися  в нашому ліцеї .

– А чи залучали ви до процесів відновлення міжнародних донорів чи волонтерів? 

– Коли був перший обстріл,  до нас приїздив кореспондент з англійської газети «Sky News». Після цього до нас звернувся директор однієї із англійських шкіл із запитанням «Чим ми можемо допомогти?», але на той час в нас ще тривали обстріли. Також на території ліцею є освітній центр від програми UPSHIFT. У розробці цього проєкту наші учні брали активну участь, отримали перемогу і 70 тисяч гривень. На ці кошти вони облаштували освітній центр.

– На якому етапі відбудови зараз знаходиться ліцей?

– У зв’язку з фінансовою автономією  при плануванні бюджету у 2023, нашому ліцею було виділено кошти для розробки передпроєктних пропозицій, виготовлення проєктно-кошторисної документації з проходженням державної експертизи по об’єкту «Нове будівництво Березнегуватського ліцею Березнегуватської селищної ради». Нами був проведений тендер та вибраний переможець ФОП «Ковальова Наталія Валеріївна», але протягом року ніякі роботи так і не були виконані і в кінці року ліцей розірвав з нею договір, не маючи ніяких висновків і ніяких робіт по проєкту. 27 грудня 2023 року Березнегуватською селищною радою прийнято Рішення селищної ради від 27 грудня 2023 року №1 «Про визнання департаменту містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської обласної військової адміністрації замовником на розроблення проєктно-кошторисної документації та виконання будівельних робіт». На даний момент передбачено з бюджету громади субвенцію обласному бюджету Миколаївської області на розроблення проєктно- кошторисної документації  з проходженням державної експертизи по новому будівництву  Березнегуватського ліцею Березнегуватської селищної ради – 4 600 000 гривень (кошти перераховані в повному обсязі). На сьогоднішній день тільки оголошено тендер на виготовлення проєктно-кошторисної документації. Тендер ще не завершився, ніяких робіт ще не зроблено, договір на виготовлення проєктно-кошторисної документації  ще не укладений.

– Останнє питання, яке стосується перед проєктних пропозицій, дуже багато було чуток серед жителів Березнегуватого, говорили, що по проєкту ви хотіли такий ліцей, який є тільки в Києві, а також який має на території басейн. Чи правда це? Чи все ж таки це тільки чутки? 

– (Сміється). Ні, це неправда. Я вам надам проєкт, у якому ви самі все зможете побачити. Проєкт передбачав створення нового опорного ліцею для жителів Березнегуватської громади та області, також планувалося забезпечення житлом учнів, які не проживають в Березнегуватській громаді. Будівля ліцею поділена на 3 блоки, що поєднані між собою спільною  рекреацією на першому поверсі. Спільні приміщення (актова та спортивна зала, майстерні для заняття трудовим навчанням та їдальня) розміщені в окремому блоці, що має вихід до загального вестибюлю. На рівні 2-го поверху і вище над приміщенням  майстерень запроєктований гуртожиток на 48 учнів . Проєктом передбачалось  облаштування приміщень подвійного призначення на підвальному поверсі. В разі небезпеки приміщення виконує функцію укриття для всіх учнів та працівників ліцею. В інший час передбачено використання приміщення як тренажерний зал. Ніякого басейну в проєкті не було. Ми вважаємо, що це був прекрасний проєкт і це школа майбутнього. Цей проєкт разом з іншими документами був переданий на Миколаївський департамент будівництва і архітектури, але чи буде він використаний – ми не можемо знати.

 

Проєкт «Створення громадського офісу: новий крок до зближення громади та влади» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.



Поширити в

Comments are closed.