Продовжуємо боротися за гідну освіту для молоді Березнегуватської громади  та вже маємо напрацювання!

0

Співпраця між фахівцями Березнегуватського Професійного Ліцею (далі- БПЛ), експертом ГО «Проти Корупції» та представницями Громадського Офісу Відновлення дає свої плоди! Модернізація та перетворення закладу на сучасний навчальний центр: все це можливо завдяки проєкту «Інноваційні майстерні: оновлюємо Березнегуватський Професійний Ліцей, будуємо майбутнє!».

Казак Наталя, заступниця директорки БПЛ, розповіла Рагуліній Юлії, представниці Громадського Офісу Відновлення ГО «Проти Корупції», про нові можливості для БПЛ.

– Які можливості відкриються для вас при реалізації проєкту?

Перш за все, ми підвищимо кваліфікацію учнів за професією «слюсар з ремонту». По-друге, зможемо запропонувати наших фахівців роботодавцям, демонструючи навички, здобуті на новітньому обладнанні. Наші майстри та викладачі підвищать свою кваліфікацію та отримають нові методи викладання. Ми покажемо, що маємо сучасну базу для навчання та підвищення кваліфікації. Це буде великим плюсом для освіти дорослого населення, не лише для учнів після 9-го класу, але й для внутрішньо переміщених осіб та дорослих, які прагнуть навчатися та опановувати нові професії. 

– Які у вас ідеї і плани на майбутнє? 

– Прагнемо завдяки проєкту вдосконалити матеріально-технічну базу нашого навчального закладу, щоб бути на рівні з іншими. Плануємо, що незабаром 45% населення обиратиме професійну технічну освіту для отримання робітничих спеціальностей, і наш заклад стане важливою частиною цього процесу завдяки сучасному обладнанню. Очікуємо, що у 2027 році набере чинності шкільна реформа, яка передбачає академічне і профільне навчання. Так як ліцей, маючи гуртожиток і високоякісне обладнання, зможе прийняти понад 400 учнів. Хочемо працювати так, щоб у майбутньому наш заклад не реорганізовували чи оптимізували, а навпаки. Незважаючи на те, що наша громада знаходиться в прифронтовій зоні, ми впевнені, що нові учні прийдуть до нас і навчальний заклад буде зростати, адже робітничі професії мають перспективу.

– Скільки налічується учнів на сьогоднішній день в ліцеї?

– На сьогоднішній день в нас навчається 180 людей. Очікуємо, що після реалізації проєкту залучимо нових учнів.

– Яка думка щодо співпраці з ГО «Проти Корупції» та з Громадським офісом відновлення?

– Тільки позитивна. Ми вже написали міні-проєкт і виграли кошти в сумі 34 000 тисячі на облаштування свого укриття. Будемо працювати і надалі, але перші позитивні результати ми вже маємо. Вдячні також і за нові можливості, які надає Громадський Офіс Відновлення ГО «Проти Корупції».

– Що на даний момент відбувається в ліцеї?

– Наш ліцей став єдиним навчальним закладом, який зазнав пошкоджень від ворожих обстрілів (територію ліцею вразило 5 ракет). Незважаючи на це, нам своїми силами вдалося відновити будівлю. Наразі в ліцеї за підтримки Громадського Офісу Відновлення ГО «Проти Корупції» обладнано найпростіше укриття – підвальне приміщення, яке вже зареєстровано у відповідних органах. Оскільки в жодній іншій школі нашого селища немає бомбосховища, з 1 вересня 2024 року учні з інших шкіл зможуть приходити на навчання до нас. З таким проханням до нас звернулися селищний голова, депутати та працівники гімназій. На даний момент в укритті активно ведуться ремонтні роботи. Раніше ми звернулися з письмовим проханням про підтримку та виділення коштів до наших депутатів та селищного голови. Закладу виділили 3 500 000 гривень на ремонт укриття, а також на облаштування в ньому ще 3 класних кімнат. Будівельна бригада працює безперервно, і ми очікуємо, що до 1 вересня ремонтні роботи будуть завершені. В подальшому плануємо звернутися до депутатів з проханням про допомогу в ремонті підвального приміщення в гуртожитку. Дуже чекаємо коли зможемо починати реалізацію проєкту спільно з Громадським Офісом Відновлення ГО «Проти Корупції».

Проєкт «Створення громадського офісу: новий крок до зближення громади та влади») впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.



Поширити в

Comments are closed.