Чи працює Молодіжний простір та що там відбувається?

0

Молодіжний простір у Березнегуватській громаді став місцем, де молодь може з користю проводити вільний час. Про те, як виникла ідея створення цього простору, які плани на майбутнє та як відбувається взаємодія з місцевою владою, Юлія Рагуліна, представниця Березнегуватського Громадського Офісу Відновлення ГО «Проти Корупції» поговорила з директором будинку культури Довгомелею Віталієм Сергійовичем

 – Чия була ідея заснувати і відкрити Молодіжний простір? Хто над цим працював?

– Ідея про створення конкретного місця, де могла б збиратися молодь селища та реалізовувати свій потенціал, приваблювала мене ще до початку повномасштабного вторгнення. У селищі таке місце було відсутнє і це призвело до того, що молоді люди проводили свій вільний час в розважальних закладах або онлайн. Під час воєнних дій ситуація ще більш погіршилась: з трьох закладів загальної середньої освіти у селищі Березнегувате один зруйнований, другий значно пошкоджений, а в тому, що вцілів, відсутнє укриття. Всі діти громади навчаються дистанційно. Після знайомства з представниками Агенції регіонального розвитку Миколаївської області мрія реалізувалась в проєкт  «Створення молодіжного простору у Березнегуватській громаді». Цей простір став одним з перших проєктів Агенції. Урочисте відкриття Молодіжного простору  відбулося 2 травня 2024 року. Тепер молодь може повноцінно розвивати свої вміння, навички й таланти, спілкуватися з однолітками, планувати та організовувати заходи, або ж просто з користю відпочивати у колі однолітків та однодумців. 

– Які ваші плани щодо розвитку Молодіжного простору?

– В планах розвитку цікаві та змістовні заходи для активної молоді Березнегуватської громади: створення Молодіжної ради, інтелектуальні ігри, тренінги, арт-терапія, психологічні консультації, створення кіно-школи, майстер-класи з 3D-моделювання, засідання дискусійного клубу для підлітків.

– Чи співпрацюєте ви з місцевою владою та іншими організаціями, які працюють з молоддю? 

– Звичайно. Без тісної співпраці з Березнегуватською селищною радою, відділом освіти, культури, молоді та спорту, які нас підтримують, реалізація даного проєкту була б неможливою. Разом із закладами освіти, а саме місцевим ліцеєм, двома гімназіями та професійним ліцеєм, постійно плануємо та проводимо спільні цікаві заходи. Крім того, співпрацюємо з Березнегуватським громадським офісом відновлення та USAID. З Агенцією регіонального розвитку Миколаївської області обговорюємо наші подальші плани зі співпраці. Є певні напрацювання щодо інших проєктів, але про це згодом.

– Які послуги пропонує Молодіжний простір та що відбувається в просторі на даний момент? 

– На даний час у нашому Молодіжному просторі можна переглянути та обговорити цікаві фільми, пограти в теніс, долучитися до участі в різноманітних змаганнях, провести навчальний процес, організувати святкові та урочисті заходи. Для всіх бажаючих викладачі проводять заняття в  English club з вивчення англійської за новітніми онлайн-програмами. Кваліфіковані психологи допомагають впоратися з постійною напругою, тривогою та стресом, проводячи психологічні консультації, ігри та індивідуальні заняття.

– Як ви залучаєте молодь до Молодіжного простору? 

– Ми надаємо змогу і можливість молоді спілкуватися, навчатися і генерувати ініціативи. А це приваблює соціально активну молодь громади і вони охоче йдуть туди, де їх розуміють і приймають такими, якими вони є.

– Яким ви бачите Молодіжний простір в майбутньому?

– Молодіжний простір в майбутньому – це новітній, безпечний, сучасний, технічно оснащений, повноцінний Молодіжний центр. 

Проєкт «Створення громадського офісу: новий крок до зближення громади та влади») впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.



Поширити в

Comments are closed.