Соціальна допомога для ВПО: яка підтримка в скрутний час?

0

Війна в Україні змусила мільйони людей залишити свої домівки та шукати притулок в інших регіонах країни і за кордоном. Внутрішньо переміщені особи (ВПО) зіткнулися з нестачею їжі, житла та медичної допомоги. Кореспондентка Громадського офісу відновлення поспілкувалася з представниками соціального захисту та селищної ради Березнегуватської громади про роботу системи соціальної допомоги для ВПО, доступні види допомоги та способи їх отримання.

— Яка кількість внутрішньо переміщених осіб в нашій громаді? 

— На даний момент у нашій громаді загальна кількість ВПО налічує 1315 осіб, з них діти від 0 до 18 років 413 осіб.

— Які основні проблеми стосовно ВПО ви вбачаєте в громаді? 

— Існує велика проблема з розміщенням ВПО. На жаль, в громаді немає місця для компактного розміщення і людям доводиться самостійно шукати прихистку по житловим будинкам мешканців громади.

— Які програми та послуги з соціального захисту існують для ВПО у нашій громаді? 

— Перш за все це виплати для ВПО. 2000 грн виділяють для 1 дорослого і по 3000 грн для людей з інвалідністю та дітей. В Березнегуватській громаді ВПО включені до всіх програм, що стосуються соціального захисту. Основною Програмою є «Турбота». Вона включає в себе одноразову грошову допомогу для певних категорій населення, а саме для осіб, які потрапили в складні життєві обставини. Це може бути лікування тяжких хвороб, надзвичайна ситуація та інше. За оформленням цієї грошової допомоги можна звертатися в  соціальний захист. Там існує відділення натуральної та грошової допомоги, до якого треба буде подати документи. Далі їх передадуть в селищну раду до комісії, яка буде приймати рішення стосовно виплати коштів. Також в соціальному захисті можна отримати послуги перукаря, швеї, гуманітарну допомогу та речі, що були у використанні.

— Які категорії населення отримують допомогу (зокрема гуманітарну і грошову)? Які перестали і чому? 

— Отримати допомогу можуть усі незахищені верстви населення: ВПО, пенсіонери, люди з інвалідністю, сім’ї військовослужбовців та малозабезпечені сім’ї. Але треба розуміти, що категорії людей, які мають отримати допомогу, вибирає Фонд чи організація. Саме вони вказують вимоги стосовно отримувачів. На кожній коробці вказується перелік продуктів, який міститься всередині. Представники організацій завжди присутні та контролюють видачу допомоги.

— Яка періодичність видачі та отримання допомоги, зокрема продуктових наборів?

— Щомісяця виділяють продуктову допомогу, рідше – гігієнічні набори. Кожного вівторка видають хліб, але ООН вирішили, що видача буде проводитись тільки в значно пошкоджених селах, а саме в Лепетиському, Мурахівському, Любомирівському та Висунському старостинських округах.

— Які Фонди, громадські організації та міжнародні партнери підтримують потребуючих? Ці фонди самі пропонують свою допомогу чи їх знаходить і залучає селищна рада? 

— Багато Фондів самі пропонують свою допомогу, а деякі залучає селищна рада. Від деяких Фондів та організацій отримуємо допомогу на постійній основі, а інші можуть надати одноразову допомогу. Ми вдячні кожній такій ініціативі. Підтримують такі партнери: 

– французька організація ACTED;

міжнародна організація з міграції (МОМ);

благодійний фонд «Янголи спасіння»;

– «Руки милості»;

– «World Vision»

– Чеська організація «Людина в біді»;

польський Фонд міжнародної солідарності дуже допомагав і підтримував, особливо будівельними матеріалами;

«Water mission» доставляли очищену воду в пошкоджені населені пункти такі як Пришиб, Висунськ, а на даний момент вже поставляють і в Любомирівку;

ГО «Десяте квітня» – найперша організація, яка допомагала нам будівельними матеріалами;

«Rotary International» надавали паливну деревину, набори для швидкого ремонту, обігрівачі;

– благодійна організація «Буджак Реліф» надавали дитячі речі.

ГО «Тарілка» і БФ «Щедрик» – продуктові набори;

«Деполь» забезпечували будівельними матеріалами та гігієнічними засобами.

— В інфопросторі громади існують чутки, що жителі часто висловлюють обурення стосовно видачі допомоги у селах громади. Чи видається там допомога та як часто? 

— В селах громади, так як і в Березнегуватому, гуманітарна допомога видається на постійній основі. Велика увага приділяється селам, які були зовсім поруч до лінії фронту і зазнали значних руйнувань. Вони  отримують гуманітарну допомогу, будівельні матеріали, компенсацію на ремонт житла, кошти на закупівлю твердої деревини. На жаль, трапляються випадки, коли  отримані кошти люди використовують не за призначенням, що дуже прикро.

— Які ініціативи або проєкти плануєте реалізувати в найближчому майбутньому для поліпшення умов життя ВПО?

— Найближчим часом благодійний фонд «Янголи спасіння» планує проведення різних заходів, зокрема для ВПО. В планах організація роботи мобільних бригад екстреного реагування для надання психосоціальної підтримки населенню. Бригади працюватимуть протягом 7 місяців. Також планується проведення серії тренінгів у 3-ох центрах територіальних громад Миколаївської області: Баштанській, Березнегуватській та Новобузькій. Про все це будемо інформувати жителів громади та залучати їх до співпраці. 

Кореспондентка Громадського Офісу Відновлення ГО «Проти Корупції» провела дослідження щодо рівня обізнаності потребуючих жителів громади уможливості отримання допомоги. Відомо, що в основному платформу «Вайбер» найчастіше використовують для інформування.

Проєкт «Створення громадського офісу: новий крок до зближення громади та влади» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Поширити в

Comments are closed.