Місцеві дороги мають бути оцифрованими, а планування і виконання робіт на них – ефективнішими», – результати засідання круглого столу

0

Результати виконання планів ремонтів доріг за 3 квартали 2020 року, ефективність закупівель робіт і послуг, залучення незалежного технічного нагляду, а також початок нового проєкту з оцифрування місцевої дорожньої мережі – питання, які обговорили в ході круглого столу «Місцеві дороги – 2020: підбиття попередніх підсумків ремонтно-будівельного сезону».

Серед учасників заходу: Міністр інфраструктури України Владислав Криклій, новопризначений заступник Міністра Дмитро Живицький, експерти Державного агентства автомобільних доріг України, керівники дорожніх підрозділів обласних державних адміністрацій, а також виконавчий директор Ініціативи з прозорості інфраструктури CoST Ukraine Святослав Абрамов.

В своєму вступному слові Міністр наголосив, що цьогоріч Укравтодор задав неабиякий темп з відновлення доріг державного значення.

«Відтак обласним дорожнім підрозділам варто запозичувати цей досвід для ремонту та будівництва місцевих доріг не менш ефективно та якісно, долаючи всі можливі складнощі, які виникають», – підкреслив В.Криклій.

За його словами, на місцях потрібно підвищувати ефективність та збільшувати обсяги виконання робіт, у той час як центральна влада має створити всі умови для забезпечення більш якісного управління та планування робіт, а саме – допомогти вирішити питання відсутності вичерпної та впорядкованої інформації про стан місцевої дорожньої мережі.

«Саме тому Міністерство інфраструктури України ініціює проєкт з оцифрування автомобільних доріг місцевого значення, в рамках якого буде зібрано геокоординати всіх «О» та «С» доріг, а також створено окрему базу даних і сервіс для паспортизації кожної з них», – розповів він.

Впровадження проєкту сприятиме мінімізації корупційних ризиків пов`язаних з відсутністю обліку та актуальних даних щодо стану місцевої мережі доріг та допоможе регіональній владі вдосконалити процес планування робіт.

Міністр закликав представників ОДА активізуватися та посилити співпрацю між собою, для того щоб забезпечити обмін набутим досвідом, а також уникнути помилок, яких вже припустилися колеги з інших областей.

«Не менш важливо налагодити партнерські відносини з Укравтодором в частині погодження переліків об’єктів та з профільними громадськими організаціями, на кшталт CoST Ukraine, які надаватимуть вам консультативно-методичну допомогу в частині ефективності здійснення закупівель, забезпечення контролю якості та співпраці з місцевою громадськістю», – підсумував очільник відомства.

Думку Міністра поділив і його заступник Дмитро Живицький, який нагадав, що нещодавно в українське законодавство були внесені зміни, якими місцевій владі було надано змогу залучати зовнішні запозичення.

«Ця новела надає облдержадміністраціям значно ширші можливості для реалізації масштабних інфраструктурних проєктів в їхніх регіонах, що вимагає більш професійного підходу до планування робіт вже в довгостроковій перспективі – п’ять чи навіть десять років. Адже від того, наскільки якісно будуть здійснені пріоритезація та планування, залежить не лише комфорт пересування місцевих жителів, а й їхня захищеність і безпека, зокрема в частині оперативності роботи служби з надзвичайних ситуацій, швидкої медичної допомоги та інших служб», – переконаний заступник Міністра.

В свою чергу виконавчий директор Ініціативи з прозорості інфраструктури Святослав Абрамов, розповів про те, що вже другий рік поспіль CoST Ukraine за підтримки Ініціативи USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» реалізовує Проєкт «Прозорість та підзвітність при здійсненні дорожніх робіт на дорогах місцевого значення: міста та громади».

«В рамках Проєкту ми проводимо навчання працівників дорожніх підрозділів ОДА, муніципалітетів і громадських організацій, в ході якого вони набувають навички здійснення закупівель, оцінки їхньої ефективності та ймовірних ризиків, проходять спеціальну підготовку, яка дозволяє їм здійснювати кваліфіковане візуальне обстеження дорожнього стану, а також визначати та вірно класифікувати за типом виявлені дефекти, отримують розуміння основ побудови взаємодії громади з владою та влади з громадою», – деталізував він.

С.Абрамов відмітив, що окрім тренінгів і вебінарів команда Проєкту працює над створенням та регулярною актуалізацією низки методологічних матеріалів.

«Минулого року ми створили Посібник дорожніх «хвороб»Посібник ризиків закупівель в дорожній сфері, а також Інструкцію з розкриття даних за інфраструктурними проєктами. Цьогоріч на прохання місцевої влади за результатами Проєкту минулого року ми розробили періодичний Дайджест «дорожніх» питань-відповідей для управлінців і техфахівців, де будь-який працівник обласного дорожнього підрозділу може поставити власне запитання та отримати вичерпну та кваліфіковану відповідь провідного експерта галузі, а також плануємо оновити Посібник ризиків закупівель в дорожній сфері відповідно до змін, нещодавно внесених до Закону України «Про публічні закупівлі», – зазначив виконавчий директор.

Він представив загалу статистичний зріз закупівель дорожніх робіт і послуг за 3 квартали 2020 року, оснований на даних порталу «Прозора інфраструктура», і закликав керівництво обласних дорожніх підрозділів долучатися до Проєкту і набувати нових знань та навичок, а місцеву владу – стати частиною Ініціативи з прозорості інфраструктури – розкривати дані за інфраструктурними проєктами та ставати ефективнішими та прозорішими.

До відома: круглий стіл «Місцеві дороги – 2020: підбиття попередніх підсумків ремонтно-будівельного сезону» – перший з низки публічних заходів, спрямованих на налагодження тристороннього партнерства: центральна влада, місцева влада та громадськість, а також вирішення проблемних питань кожної зі сторін.

Круглий стіл «Місцеві дороги – 2020: підбиття попередніх підсумків ремонтно-будівельного сезону» в рамках Проєкту «Прозорість та підзвітність при здійсненні дорожніх робіт на дорогах місцевого значення: міста та громади» став можливим завдяки Агентству Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID).
Зміст цього матеріалу є виключною відповідальністю CoST Ukraine і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Прес-офіс Проєкту

Поширити в

Comments are closed.