Разом з представниками Черкаської ОДА проводимо моніторинг якості утримання доріг

0
Разом з представниками Черкаської ОДА проводимо моніторинг якості утримання доріг(експлуатаційне утримання), відвідали ділянку ремонту у Звенигородському районі. І тут цікавий факт недобросовісної роботи підрядника, під’їхав автомобіль з асфальтобетонною сумішшю цікавимося у водія документами на суміш без проблем показує і тут час загрузки суміші 10-20, а доставка 15-10(майже 5 годин) і почалось да вулиці 30 градусів жари, що з нею станеться температура відповідає. Може прочитають(знаю, що читають) навожу чому неможна це робити — Згідно з чинними нормами та технічного завдання Документації, при довготривалому перевезенні сумішей асфальтобетонних, під дією власної ваги в асфальтобетонній суміші починається структурні деформації, які заключаються у взаємному перемішуванні зерен, що призводить до появи пружних деформацій, зближенню часток (злипанню) суміші, що суперечить технології укладання асфальтобетонних сумішей.
При транспортуванні важкі фракції асфальту осідають на дно самоскида, особливо гостро проявляється цей дефект суміші при транспортуванні щебенево-мастикових асфальтобетонних сумішей, що характеризується надлишком бітуму.
Тобто, транспортування АБЗ від асфальтозмішувальних установок до місця укладання призводить до утворення температурної і фракційної сегрегації (розшарування) гарячої асфальтобетонної суміші. Фракційна сегрегація в ряді випадків може бути визначена візуально – у вигляді смуг різної шорсткості. При укладанні ЩМАС така сегрегація проявляється у вигляді “язиків” або смуг надлишку бітуму.Враховуючи вище перелічені фізико-хімічні зміни, що виникають при транспортуванні асфальтобетонних сумішей, тривале транспортування (більше 3-х годин) може привести до розшарування суміші. Отже, лише з дотриманням технологічних процесів можливо забезпечити якісне виконання робіт та тривалий строк експлуатації доріг.
P.S. ДСТУ Б В.2.7-127:2015. Суміші асфальтобетонні і асфальтобетон щебнево-мастикові. Технічні умови
Поширити в

Comments are closed.