Черкащина отримала рекордний обсяг фінансування 734 млн гривень на дороги місцевого значення

0
Цього року дорожня галузь Черкащини отримала рекордний обсяг фінансування 734 млн гривень на дороги місцевого значення, планується використати 450 млн гривень та відремонтувати майже 136 км місцевих доріг Черкащини.
Наразі всі усвідомлюють, що цих коштів недостатньо для закриття всіх проблем на шляхах області, але разом з тим, ми розуміємо, що цей великий обсяг коштів нам потрібно взяти під громадський контроль та невпинно моніторити виконання робіт, які ведуться в області.
Короткий звіт наших виїздів (фото нижче) та висновки.
По-перше, дуже хотілося щоб мешканці громад активно долучалися до проблематики місцевих доріг, адже саме по цих дорогах їм їздити та ремонтувати свої автомобілі, які нещадно «вбиваються».
Тому закликаємо небайдужих громадян надсилати звернення до місцевої влади про незадовільний стан проїзду на дорогах. Це дасть змогу дати загальну характеристику проблематики доріг по Черкаській області.
По-друге, ми розуміємо, що є проблема в недостатній кваліфікації місцевих органів влади в експертності дорожньої інфраструктури. Тому нами анонсується проведення освітнього тренінгу з питань закупівель, моніторингу та контролю якості доріг для представників місцевої влади, ЗМІ та активістів, щоб вони могли отримати необхідні знання та стали кваліфікованішими у сфері дорожніх проблем.
По-третє, експлуатація автомобільних доріг – це роботи, які проводяться щоденно задля забезпечення безпечних умов руху водіїв. З коштів, передбачених Державним дорожнім фондом виділених на місцеві дороги Черкащини, близько 300 млн грн спрямовано саме на експлуатаційне утримання доріг. До цього виду робіт входить, як збереження доріг у літній період (ліквідація вибоїн та деформацій, заливка тріщин, прибирання, покіс порослі, відновлення засобів дорожнього руху тощо), так і зимове утримання (очищення дорожнього покриття, обробка протиожеледними матеріалами, встановлення снігозахисних споруд тощо). Але підрядники вважають, що ці кошти вони повинні використати на 100% в “ямковий ремонт”, з цим типом ремонту боролися три роки сьогодні він зник у договорах, але поки ще не зник у свідомості підрядників, такі ремонти можуть застосовуватись лише у разі належного економічного обгрунтування. А також у випадках, якщо від того засипана ця яма чи ні залежить безпека людей на дорозі.
Опубліковано рамках Проєкту ”Громадський контроль при виконанні робіт на дорогах місцевого значення Кіровоградської та Черкаської області” за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.
Поширити в

Comments are closed.