Дороги Черкащини або про мільйони, “закатані” в асфальт

0

Що спільного між Україною та Мавританією?

На 130-ому місці  із 137-ми опинилася Україна у світовому рейтингу якості доріг. Публікація  з такими результатами дослідження Global Competitiveness Index з’явилася  у червні 2018 року. Гірші дороги лише в Мавританії, що на північному заході Африки. В Укравтодорі повідомляють:  95%  українських шляхів перебувають у стані, який не відповідає нормам.  Найбільший відсоток руйнування доріг в Україні спостерігається у чотирьох областях: на Донеччині, Луганщині, Миколаївщині і … на Черкащині. Втім українські водії відважуються сідати за кермо і торують шляхи, попри загрозу загубити колесо, бампера чи глушника.

ПРООН і українські дороги

Скільки мільйонів «закатали» дорожники в асфальт на Черкащині? У якому стані здає підрядник шляхи в експлуатацію? Хто і як контролює якість ремонтних робіт?  Відповіді на ці та інші питання в нашій області шукає експертна команда, яка наприкінці вересня розпочала моніторинг доріг. Моніторять лише нещодавно зроблені шляхи місцевого та державного значення. А саме ті з них, які зазнали ремонту з 2016-ого по 20 серпня 2018-ого року.

На Черкащині проект “Моніторинг прозорості та доброчесності проведення ремонтів доріг  України” реалізує громадська організація «Проти Корупції». Паралельно така ж перевірка за кошти програм розвитку ООН проходить ще у 17-ти регіонах країни. ГО «Проти Корупції» пройшла навчання щодо моніторингу в дорожньому секторі і отримали базові знання про особливості закупівлі та реалізації дорожніх проектів, бюджетування та документи, які складаються під час планування та реалізації дорожніх проектів, основні дефекти, що можуть бути виявлені в ході або після закінчення робіт, інше.

Відтак представники ГО «Проти Корупції» уповноважені: проаналізувати закупівлі послуг з ремонту доріг місцевого значення; провести візуальне обстеження  80% ділянок доріг місцевого значення та мінімум 30% доріг державного значення в області, відремонтованих  з 1 серпня 2016 року; зробити відповідні відмітки про результати візуального обстеження; відзвітуватися про результати кожного виїзду; передати систематизовану інформацію Черкаській облдержадміністрації.

Для довідки 

Загальна протяжність автошляхів Черкащини становить майже  6143км. З них близько1771 км – державного значення (міжнародні, національні, регіональні, територіальні). І  4372 км – місцевого значення (обласні, районні). За стан проведення ремонтів цих двох категорій доріг відповідають різні структури. Державними автошляхами опікується Служба автомобільних доріг в Черкаській області. Вона ж є розпорядником коштів і замовником ремонтних робіт у нашому регіоні. Що стосується автошляхів місцевого значення, то розпорядником коштів є Департамент інфраструктури, розвитку та утримання мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення Черкаської ОДА. А замовником робіт виступає ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Черкаській області». Виконавців будь-яких видів дорожніх робіт обирають під час проведення тендерів через систему «Prozorro».

Дороги і громадський контроль

Голова ГО «Проти Корупції» і керівник проекту Юрій Путря розповідає: « ПРООН хоче бачити, наскільки прозоро використовуються кошти, виділені на ремонт доріг. Як все відбувається по факту, а не на папері. Ми обстежили в області 50 ділянок доріг, де проводилися ремонтні роботи з 2016-ого року по початок 2018-ого. Проаналізували 50 тендерів на суму 600 млн. грн.» Для порівняння: 600 млн. грн. – це майже 7,2% річного бюджету Черкащини або 5 річних бюджетів Білозірської ОТГ. Гроші витрачено, а між тим  питання доріг в області так і залишилося не закритим. За словами  Юрія Путрі, взаємодія замовника і підрядника на сьогодні опинилася поза громадським контролем. Перевірка експертної команди ГО «Проти Корупції» виявила низку порушень, які зрештою спричиняють низький рівень виконання ремонтних робіт. Починаючи від недотримання норм, неналежно виписаних технічних завдань і закінчуючи недобросовісним виконанням роботи та відчуттям безконтрольності і безкарності підрядника. «Саме для того, аби  навести у цій сфері лад, ми і працюємо. Візуально обстежуємо ділянку дороги. Зібрану інформацію  передаємо інженеру-куратору, який визначає чи дійсно це недолік підрядної організації, яка здійснювала ремонт, чи мають місце інші обставини. Під час моніторингу все знімаємо», – розповів керівник проекту “Моніторинг прозорості та доброчесності проведення ремонтів доріг  України”. Висновки експертної групи буде зроблено щодо кожної обстеженої ділянки дороги. Черкаська облдержадміністрація та Служба автодоріг України зможуть з ними ознайомитися та вплинути на підрядні організації, що виконували роботи. На переконання учасників проекту, зафіксовані ними пошкодження виконавці замовлень повинні усунути власним коштом.

Поширити в

Comments are closed.